Kennisportal
Kennisportal is een kennisplatform met een focus op de brede doelgroep Business en IT.

Effectief thuiswerken: veilig en vertrouwd werken

Door het coronavirus moeten veel Nederlanders thuiswerken. Hoe zorg je ervoor dat je veilig en vertrouwd je werk kunt blijven doen vanuit huis? Wij zetten drie tips op een rijtje.

Tip 1: Maak gebruik van een vertrouwd wifi-netwerk en VPN

Wanneer je op afstand werkt aan gevoelige gegevens dan wil je dat niet via een onveilig netwerk doen. Vermijd daarom openbare wifi netwerken. Openbare netwerken zijn eenvoudiger te hacken en daarom absoluut niet geschikt om je werk op te doen. Het werken vanuit een thuisnetwerk is al een stuk veiliger.

Als IT-manager is het raadzaam om het gebruik van een veilige verbinding naar het bedrijfsnetwerk af te dwingen met een Virtual Private Network (VPN). Je zorgt er dan voor dat je medewerkers een beveiligde verbinding hebben met hun werkplek op afstand. Als je via een VPN met het internet verbindt, wordt al jouw internetverkeer door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd.

Tip 2: Gebruik tweefactorauthenticatie

Een zakelijke werkplek wordt vanzelfsprekend minimaal beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord. Indien je echter als gebruiker kiest voor een simpel wachtwoord die makkelijk te onthouden is, is deze ook makkelijker te hacken. Daarom adviseert het NCSC organisaties om tweefactorauthenticatie te gebruiken om inloggegevens moeilijker toegankelijk te maken. Zo loop je als organisatie minder risico op datalekken. 

Bij tweefactorauthenticatie (2FA) maak je gebruik van twee verschillende componenten om in te loggen: iets wat je kent (wachtwoord) en iets dat je hebt (smartphone). Mocht je wachtwoord misbruikt worden door iemand anders, dan is inloggen niet mogelijk. Maak naast tweefactorauthenthicatie ook gebruik van sterke wachtwoorden en/of een wachtwoordmanager.

Tip 3: Kijk uit voor corona-phishing en malafide software

Het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwt op deze pagina ook voor phishingmails rondom het coronavirus. “Het is bekend dat criminelen gebruikmaken van de huidige ontwikkelingen door het versturen van phishingmails of het verspreiden van malware. Als u een malafide e-mail heeft ontvangen, meldt dit dan bij uw beheerorganisatie. Ga niet in op de phishingmail.”

Daarnaast is het verstandig om niet te klikken op links in e-mailberichten, onbekende bijlagen te openen of gegevens in te vullen bij e-mailberichten die je niet verwacht of van een onbekende afzender zijn.

Volg daarnaast de richtlijnen van je organisatie over het gebruik van hard- en software. Denk aan gebruik van privé- en randapparatuur en het installeren van applicaties. Op dit moment zijn er namelijk tal van malafide corona-applicaties in omloop. Een voorbeeld is de malafide app ‘COVID19 Tracker’ deze installeert de CovidLock ransomware op apparaten met het Android besturingssysteem.