Cloud-sourcing: uitbesteden of zelf doen?

Sourcing-strategiemodel biedt uitkomst

Sourcing-strategiemodel biedt uitkomst

Cloud-toepassingen zijn niet meer weg te denken uit het huidige IT-landschap. Het gemak van deze oplossingen is erg verleidelijk en ook gebruikers vragen ernaar. De grote vraag is echter naar de sourcing: richt u zelf een cloud in of besteedt u dat uit?

Cloud-sourcing: uitbesteden of zelf doen?

Het sourcing-strategiemodel kan uitkomst bieden. Hiermee kijkt u enerzijds naar het belang van de service (bijvoorbeeld de beveiliging, het datacenter en de webhosting) en maakt u anderzijds een vergelijking tussen de eigen prestatie en de prestatie door andere partijen. De positie die de service in het model krijgt, is bepalend voor de te maken keuze: zelf doen (insourcen) of uitbesteden (outsourcen).

Discussie met de directie

Bij deze keuze is het eigenlijk heel simpel: u hoeft zich alleen af te vragen wat het betekent voor de continuïteit en de bedrijfsschade als de betreffende service niet beschikbaar is gedurende bijvoorbeeld 5 minuten, een uur, een halve dag, een dag of een week.  In een open discussie met directie en management wordt in het algemeen vrij snel duidelijk wat het belang van de service is.

Zo bepaalt u het belang van een service

Om het belang van een service te bepalen, reiken we een eenvoudig handvat aan:

  • Missiekritische services zijn bepalend voor de identiteit en overlevingskracht van een organisatie. Oftewel: als er problemen ontstaan in een missiekritische service, dan levert dat een gevaar op voor de continuïteit van de organisatie, zelfs als de financiële schade klein is.
  • Problemen bij bedrijfskritische services leveren op de korte termijn geen continuïteitsrisico op. De bedrijfsschade -meestal uitgedrukt in financiële termen - kan echter zeer aanzienlijk zijn.
  • Problemen bij niet-kritische diensten vormen geen gevaar voor de continuïteit en de bedrijfsschade is klein.

Outsourcen of insourcen?

Met dit handvat kunt u de vraag voor uw eigen organisatie beantwoorden: wordt het outsourcen of insourcen? Wilt u meer weten welke antwoorden het sourcing-strategiemodel u kan geven, download dan deze whitepaper.

Download nu

Download nu dit kennisitem door onderstaand formulier in te vullen.

Partner

NEXXT

Kiezen tussen een grote IT-partij met veel expertise of een regionale, persoonlijke organisatie die dezelfde taal spreekt? Niet nodig. Wij zijn NEXXT en wij zijn gedreven om jou het beste van beide werelden te geven.

Profiel NEXXT ›
 
 

Downloaden: Cloud-sourcing: uitbesteden of zelf doen?

Met deze download ga je akkoord met de Privacy Statement van IT Weekly.

 

Blijf net als duizenden andere professionals op de hoogte van de laatste updates en schrijf u in voor onze nieuwsbrief:

Uw inschrijving is geregistreerd. Hartelijk dank voor uw aanmelding.